torstai 26. joulukuuta 2013

Huopikkaat, huopikkaat..

No ei ihan huopikkaita, mutta huovutettuja tossuja hiipi tänä vuonna paketteihin. 
Alunperin oli suunnitelmissa tehdä perinteisesti villasukkia pukinkonttiin, mutta bongattuani huopatossut facebook-ryhmästä: Voihan villasukka!, oli pakko muuttaa suunnitelmia. 

Lankamaailmasta löysin ihmeen paljon huopuvia lankoja, miten ne olivatkaan aiemmin ohittaneet silmäni! 
 Ensin hain tämä pienen lastin lankoja ja myöhemmin vielä lisää.




Ensimmäisessä setissä valmistui lahjat kummilapsille, sekä heidän äideilleen ja omalle tyttärelle.




Tänään pakettiin sujahti vielä tossut tyttäreni isälle, puolisolle, enolle ja isovanhemmille. 
Parit raitatossut tein vielä jämälangoista omia jalkojani lämmittämään.




Ohje tossuihin on niin helppo, että tekeminen alkoi jo puuduttamaan, mutta sain kuin sainkin kaikki valmiiksi. 
Voihan Villasukka! ryhmässä ollutta ohjetta muokkasin itselleni sopivaksi oman käsialani, lankojen paksuuden, pesukoneeni tehojen ja tekemieni mallitilkkujen perusteella.

Mallitilkut ja tossut tein 8:n puikoilla. Mallitilkuun tein 10 silmukkaa ja neuloin kunnes tilkku oli 10 cm pitkä, tämän perusteella laskin kutistuvuuden. Mittataulukkona käytin tätä Tiinan taulukkoa: http://www.freewebs.com/tiinanneuleet/ohjeet/sukkataulukko.pdf .

Käyttämissäni langoissa oli kutakuinkin sama paksuus lähes kaikissa eli 55m/50g, 
lankaa meni naisten tossuihin n. 150g ja miesten tossuihin 200g. 
Kannattaa varata lankaa riittävästi, mallitilkkukin vie sitä yllättävän paljon.
 
Itse tein koon 39 tossut seuraavasti: Neuloin 34:lla silmukalla ainaoikeaa tasona 8:n puikoilla 31,5 cm, 
sen jälkeen neuloin yhden kerroksen oikein aina kaksi silmukkaa yhteen niin, että silmukat vähenivät puoleen. Sen jälkeen neuloin yhden kerroksen oikein. Viimeisen kerroksen neuloin vielä oikein aina kaksi silmukkaa yhteen. Lopuksi pujottelin langan pariin kertaan loppujen silmukoiden lävitse ja silmukoin tossun päälliosan noin puoleen väliin kiinni. Sitten silmukoin tossun takareunan (eli aloituskerros) ja tein tossun reunaan 1-2 kerrosta kiinteitä silmukoita.

Pesukoneessa käytin 40-asteen pesuohjelmaa ja 900 kierroksen linkousta. Tossuihin harsin akryylilangalla pakastepussit tossun suuaukkoon ja kärkeen muutamalla pistolla kiinni. Kaikkiin lankoihin ei pakastepussia välttämättä tarvita, mutta kerran olen Novitan huopasen saanut takertumaan niin tiukasti kiinni, etten halunnut ottaa kiinni huopumisen riskiä. 

Mukaan pesukoneeseen viskasin käsipyyhkeen ja pari tennissukka palleroa. Tossuja voi hyvin huovuttaa usemmatkin kerrallaan, mutta muuta pyykkiä ei saa laittaa mukaan, tossuilla täytyy olla tilaa huopua. Märkänä tossut on helppo venytellä muotoonsa käyttäen vaikka omaa jalkaa muottina. Ja ellei mitta mene heti oikein, voi tossut kastella uudelleen ja venyttää suoraan käyttäjänsä jalassa muotoonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti